Το καλάθι είναι άδειο
Το καλάθι είναι άδειο

ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ – ΑΠΟΔΟΣΗ - ΕΚΠΟΜΠΕΣ

20 Νοεμβρίου 2015

Ι. Μπαρμπούτης, Αν. Καθηγητής, Σχολή Δασολογίας & Φυσ. Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.
Β. Καμπερίδου, MSc, Σχολή Δασολογίας & Φυσ. Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.

Η ξύλινη βιομάζα αποτελεί την εκτενέστερη πηγή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μπορεί να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση ορυκτών καυσίμων, των οποίων η χρήση είναι άκρως επιβλαβής για το περιβάλλον. Η ορθολογική αξιοποίηση της ξύλινης βιομάζας στην παραγωγή ενέργειας προϋποθέτει την επακριβή γνώση των φυσικών, χημικών, ενεργειακών και άλλων ιδιοτήτων των διαφόρων ειδών και μορφών βιομάζας. Η θερμική απόδοση της διαφέρει κατά πολύ μεταξύ των διαφόρων δασοπονικών ειδών, αλλά και μεταξύ τμημάτων του ίδιου είδους και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το μέγιστο ποσό θερμότητας που παράγεται από μάζα 1kg ξηρού ξύλου που καίγεται πλήρως (θερμαντική αξία) κυμαίνεται μεταξύ 3900–5100 kcal/kg. Ξύλα πλατυφύλλων έχουν μικρότερη θερμαντική αξία από ξύλα κωνοφόρων, με μέσες τιμές 4350 kcal/kg και 4700 kcal/kg, αντίστοιχα. Τα ξύλα μεγαλύτερης πυκνότητας διαθέτουν μεγαλύτερη θερμαντική αξία. Κωνοφόρα είδη με ρητίνη δίνουν ξύλο με μεγαλύτερη θερμαντική αξία, διότι η ρητίνη έχει υψηλή θερμαντική αξία (περίπου 8500 kcal/kg). Μεγάλης σημασίας είναι, επίσης, η χημική σύσταση του ξύλου. Η λιγνίνη χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμαντική αξία, 6100 kcal/kg κατά μέσο όρο, ενώ η κυτταρίνη κυμαίνεται μεταξύ 4150 - 4350 kcal/kg. Έρευνες έχουν δείξει πως η μέση θερμαντική αξία των πλατυφύλλων είναι μεγαλύτερη στο ξύλο, από ότι στον φλοιό, ενώ αντίστροφα συμβαίνει στα κωνοφόρα.

Εικ. 1- Ο κύκλος του Άνθρακα

Περισσότερα: ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ – ΑΠΟΔΟΣΗ - ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Καύση Βιομάζας και συσχέτισή της με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Σύνδεσμος Εμπόρων Ξυλείας

Αθήνα - Δελτίο Τύπου

 

Προς:

Κάθε ενδιαφερόμενο

Θέμα: Καύση Βιομάζας και συσχέτισή της με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Αξιότιμοι κύριοι,

Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ οι τιμές των αερίων ρύπων διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε έντονη οσμή στον περιβάλλοντα αέρα και σημαντική μείωση της ορατότητας. Τα χρονικά αυτά διαστήματα ήταν, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2012 και το τριήμερο από 25 έως και 27 Δεκεμβρίου 2012, ενώ ενδιάμεσα οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Περισσότερα: Καύση Βιομάζας και συσχέτισή της με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αιωρούμενων...

Τα xyla.gr στην τηλεόραση

15 Νοεμβρίου 2015

Μη χάσετε την εκπομπή ένα Σαββατοκύριακό με την κυρία Μπεκατώρου και δείτε ζωντανά πως ανάβουμε το τζάκι με τά ξύλα.

Τα τελευταία καλοκαιρινά ξύλα

10 Σεπτεμβρίου 2014

Προλάβετε για ακόμα 10 μέρες τα τελευταία καλοκαιρινά ξερά ξύλα μην χάσετε την ευκαιρία.

Tελευταία ξερά

19 Νοεμβρίου 2011

Μη χάσετε τα τελευταία ξερά καλοκαιρινά ξύλα

       

Διαθέτουμε καυσόξυλα από το 1957 και μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την άριστη ποιότητα των ξύλων που σας προμηθεύουμε.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Διαθέτουμε 7 υποκαταστήματα και αποθήκες σε όλη την Αττική για την άμεση εξυπηρέτησή σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΕΟ MEGA ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ  Λεωφόρος Λαυρίου 53 
Βρείτε μας Google maps ‘’xyla.gr’’
210-9656814
210-6847948 

copyright © xyla.gr
power & design bqd

Τα cookie μάς βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookie από εμάς.